středa 23. března 2011

Závodní deník N1MM pro CUC

CUC Cimrmanův Utajený Contest patří k mým oblíbeným závodům. V zimě mám bohužel velké absence, protože v neděli odpoledne jsem málokdy doma. Proto vše musím dohánět v létě. Jelikož jsem se dozvěděl, že CUC již brzy oslaví dvouleté narozeniny, rozhodl jsem se dát mu malý dárek.
Můj oblíbený závodní deník je N1MM a vždy mě mrzelo, že CUC tam nejde nějak inteligentně zakomponovat. Nedávno jsem řešil nějaký problém s QRP závodem a při té příležitosti jsem vyzkoumal, že do N1MM je možno zakomponovat uživatelsky definované závody (UDC) Práce s UDC je jednoduchá. Vytvoříte konfigurační soubor s příponou udc, který má strukturu podobnou jako windows konfigurační soubory ini. Konfigurační soubor je možno vytvořit pomocí jakéhokoli textového editoru ale lepší je použít editor UDC, který naleznete v adresáři ..\N1MM logger\UserDefinedContests. Sem se také ukládají soubory UDC. Problém je v tom, že k UDC není zpracován pořádný manuál, jediným vodítkem je hepl, takže pokud problematiku neznáte, čeká Vás prošlapávání nějakých slepých cestiček.
Pokud se ale nechcete vrhnout do vývoje závodu, můžete použít CUC, tak jak jsem jej nakonfiguroval. Umí pochopitelně zapisovat spojení, dělá kontrolu duplicitních spojení, umí se vypořádat se 2 patnáctiminutovými etapami a počítá body. Na závěr dokáže vygenerovat CBR formát. Zatím jsem nevymyslel, jak přičíst 3 body za zaslání deníku. Doporučuji použít kalkulačku Hi. 
Co je tedy potřeba udělat aby se Vám CUC objevil v seznamu podporovaných závodů v N1MM. Do adresáře ..\N1MM logger\UserDefinedContests nakopírujete soubor CUC.UDC a do adresáře deníku ..\N1MM logger nakopírujete soubor VLP.TXT. Pak spustíte N1MM a v seznamu závodů by se již měl objevit CUC. Jednoduché co. Nebojte, Milan pro Vás pár špeků připravil. Jedná se o bodování. Jelikož v každém závodě jsou bonifikovány jiné stanice viz tabulka preferencí, je potřeba před každým závodem tuto tabulku preferencí zapsat do konfiguračního souboru CUC.UDC.
Postup je následující:
1. Otevřete soubor CUC.UDC buď textovým editorem nebo UDC editorem UDCeditor.exe
2. Naleznete v sekci [CONTEST] klíčové slovo BonusPoints. Za ním následuje seznam zvýhodněných volaček a odpovídající body. Správný formát je následující: BonusPoints=OK1IF, 5, OK1DDQ, 180,
tj. za spojení s OK1IF je 5 bodů za spojení s OK1DDQ 180 bodů. Přece nebudu troškařit že? Nezapomeňte na čárku za posledním parametrem. 
VLP stanice jsou zapsány ve zvláštním souboru VLP.TXT. Má svoji strukturu, je jednoduchá, nebudu ji popisovat, každý to pochopí, když jej otevře. Tento soubor se snad nebude muset upravovat před každým závodem. Dal jsem do něho volačky všech stanic, které se účastnily kola 96. Pokud tam bude nějaká značka chybět, tak se doplní. Body za spojení s VLP se zapíší do parametru BonusPoints2, který má formát: BonusPoints2=3, VLP.TXT. První parametr 3 je počet bodů za spojení s VLP stanicí tedy 3 body. Druhý parametr VLP.TXT je soubor, který obsahuje seznam VLP stanic, tedy soubor VLP.TXT, který je umístěn v adresáři deníku N1MM.
Budu rád, když deník vyzkoušíte. Bohužel nevím, jak soubory umístnit k volnému stažení na můj Blog, tak je pošlu Milanovi OK1IF a požádám jej aby je umístnil na WEB CUCu. Sice to vypadá jednoduše ale možná že se s tím budete chvíli trápit. V tom případě napište nebo mě kontaktujte na skype jirka.hujo159555. Každopádně bych doporučoval si to vyzkoušet nanečisto aby Vás to v závodě nepotkalo nějaké to překvapení.